Veelgestelde vragen: Waldo geeft antwoord!

Hoe beton polieren?

Waldo geef antwoord
Tijdens het polieren wordt de bovenste laag  van de vloer bewerkt met een polierhelicopter, wanneer het beton nog niet volledig uitgehard is. Hierdoor onstaat er een papperige massa die egaal verspreid is en waarop zich geen water meer bevind. Vervolgens wordt er best een mengsel van kwarts en cement op de vloer gestrooid. (Te verkrijgen bij uw bouwstoffenhandelaar) Het cement zal achteraf zorgen voor een optimale hechting en uitharding van de bovenlaag. De kwarts zal de slijtvastheid van de vloer verhogen aangezien het een harder en resistenter materiaal is dan het beton zelf. Indien gewenst kan de bovenlaag ingekleurd worden (Te verkrijgen bij uw bouwstoffenhandelaar) Daarna wordt de vloer opnieuw met een polierhelicopter bewerkt tot de toplaag zich met de onderlaag heeft vermengd. Hierdoor ontstaat er een perfecte aanhechting van de ingestrooide toplaag met de ondervloer. Nadat de vloerplaat wat verder is uitgehard, wordt hij opnieuw bewerkt met een polierhelicopter totdat de bovenzijde van de vloerplaat steeds vlakker wordt en alle voetsporen, gaatjes en oneffenheden zijn uitgeveegd.

Hoe hout klieven? (huur houtkliever)

Waldo geef antwoord
Vaak zijn de blokken hout na het omdoen van een boom, nog te groot om in de haard te doen. U kan een kettingzaag huren om deze in kleinere stukken te zagen.
Dit gaat echter niet in de lengte, om houten blokken in de lengte te splijten, kan u een hout-kliefmachine huren.
Met de hout-kliefmachines (= houtkliever) van Walca-rent kan u blokken tot 66cm lang en een diameter tot 80cm met gemak doormidden doen. De hout-kliefmachine is voorzien van een hydraulisch systeem, u bedient enkel de hendels en de houtblok wordt gekliefd, alsof het door boter was.
De houtkliever is gemakkelijk verplaatsbaar, de machine is voorzien van 2  luchtbanden.
U kan de hout-kliefmachine (= houtkliever) komen afhalen met een aanhangwagen, dan krijgt u de laadbruggen, om op en af de aanhangwagen te rijden gratis mee.
Huur nu, een houtkliever, dan zit u straks gezellig voor de haard.

Voor huurprijs en nog meer uitleg : klik op "klein materiaal - tuin" en vervolgens op " huur hout-kliefmachine - houtkliever"

Voor meer advies bel op 050 /20 87 02

Hoe parket schuren?

Waldo geef antwoord
Bij Walca-rent kan je een parket-schuurmachine huren met een ronde schijf. (Type Woodboy)
In het begin vraagt deze machine wat gewenning, maar eens je de werkwijze onder de knie hebt, kan je er een parket perfect mee glad schuren.
Kom langs bij Walca-rent en één van onze medewerkers geeft je deskundig advies.
Je begint steeds met het grofste schuurpapier, dit is afhankelijk van het parket.
Voor parket dat nog erg ruw is, of voor planché gebruik je schuurpapier met een grovere korrel. Naarmate de parket minder ruw wordt, kan je een schuurpapier gebruiken met een fijnere korrel. Voor de afwerking gebruik je dus de fijnste korrel.
Het schuren gebeurt steeds loodrecht op de richting van het hout, dit doe je door de parket-schuurmachine zijwaarts heen en weer te bewegen.
Bij Walca-rent kan u het gewenste aantal schuurpapier meenemen, wat je niet gebruikt hebt, geef je gewoon terug. Enkel het schuurpapier dat gebruikt is, wordt aangerekend.

Hoe werkt een bouwdroger?

Waldo geef antwoord
De bouwdrogers die wij, bij Walca-rent verhuren werken als volgt :

Een ingebouwde ventilator leidt de vochtige lucht door een verdamper en koelt deze af tot onder het dauwpunt. Hierdoor  wordt de overtollige waterdamp afgescheiden in de vorm van condensaat, dat in een water-reservoir wordt opgevangen. Het best is, dat u ’s avonds en ’s morgens dit reservoir uitgiet, de bouwdroger (= bouwontvochtiger) werkt nl. met een vlotter en indien het reservoir vol is, stopt de bouwdroger met werken. Op deze manier kan u gemakkelijk controleren hoe het drogingsprocces evolueert. Naarmate er minder water in het reservoir komt, hoe droger dat uw bouw of verbouwingswerken worden. U kan op elk ogenblik de huur van de bouwdroger stopzetten en de bouwdroger terug indienen. Indien u niet in de mogelijkheid bent om het reservoir te ledigen, kan u op aanvraag gratis een afvoerslang verkrijgen.
De ontvochtigde lucht wordt op kamertemperatuur terug uitgeblazen.
De kans op krimpscheuren of overdroging, is op deze manier, mits juist toegepast, uitgesloten.

Bouwdrogen is wenselijk en werkt kostenbesparend.
Bij de ruwbouw worden grote hoeveelheden water verwerkt, daarbij komen nog eens de regenbuien, waardoor de materialen algauw verzadigd zijn. En bij de afwerkings- en de chapewerken worden nog eens grote hoeveelheden water verwerkt.
Een te trage bouwdroging kan voor heel wat narigheid zorgen. Onder andere vochtproblemen en of schimmelvorming op de muren en plafonds, vertraging van het stukadoorwerk, het verven, schrijnwerk, plaatsen van parket, … als gevolg.
De bouwontvochtigers (= bouwdroger) van Walca-rent creeëren de perfecte droogconditie.
Dit is vergelijkbaar met een warme, droge dag, wanneer alle ramen zouden open staan.
En zeg nu zelf, hoeveel komt dit voor in België?

Hoe lang dient u de bouwdroger te gebruiken? U zal zien dat u naarmate u deze gebruikt, er minder water in het reservoir komt. U kan zelf beslissen op elk moment om de huurperiode stop te zetten, u brengt de bouwdroger dan terug en enkel de effectief gehuurde tijd wordt aangerekend. Bij twijfel, kan u ook een vochtigheidsmeter huren.

Voor huurprijs : klik op "klein materiaal -bouw" en dan op "huur bouwontvochtiger - bouwdroger"
Voor meer advies bel : 050 /20 87 02

Waarom vertikuteren?

Waldo geef antwoord
Als je jaar in jaar uit wilt genieten van een mooi gazon, is het belangrijk dat je het gras op tijd vertikuteert. Je verwijdert dan de bovenste viltlaag van je grasperk, waardoor het lucht, water en voedingsstoffen beter opneemt.

Na verloop van tijd verandert de bovenste laag van je grasperk in een viltlaag. Deze bestaat uit plantaardig materiaal, zoals resten gemaaid gras, afgestorven gras, stengels, uitlopers, mos, onkruid, organisch afval,…
In eerste instantie kan een dunne viltlaag geen schade berokkenen aan je gazon. De viltlaag voorkomt zelfs dat er te veel vocht uit de bodem verdampt. Na een poos zit je echter opgescheept met een te dikke viltlaag die niet alleen het verdampen tegengaat, maar ook het opnemen van water, voedingsstoffen en zuurstof in de bodem bemoeilijkt. Bij zure of erg natte bodems gaat de viltlaag de vertering tegen. Kortom, met een viltlaag van méér dan één centimeter dik, moet je in actie komen, omdat je gras anders verstikt en de ondergrond verdicht.

Wil je de viltlaag te lijf gaan, dan moet je je gazon verticuteren.
Vertikuteren is een klus, die je slechts een of twee keer per jaar uitvoert, voor het groeiseizoen (in maart of april), vermijd wel om te vertikuteren in droogteperiodes.
Men kan preventief voor het vertikuteren het gazon bekalken. Kalk ontzuurt de bodem en mos heeft een voorkeur voor een lichtzuur milieu. Kalk bestrijdt het mos dus niet, maar zorgt voor een minder gunstig milieu voor het mos. Verder zorgt kalk voor een stevig blad van het gras en een frisgroene kleur.

Vertikuteren : stap voor stap

- Maai eerst je gazon
- Nu pas kan je vertikuteren. Vertikuteer baan voor baan en doe eventueel nogmaals maar haaks op de zojuist gedane banen.
- De diepte van de messen is ingesteld, gelieve de ingesteldheid van de messen zelf niet te veranderen. Het is de bedoeling dat enkel de bovenste laag verwijdert wordt.
Het is niet de bedoeling dat de messen in de bodem gaan, maar juist de bodem raken, anders zou je kunnen de hoofdwortels van je gazon beschadigen.
- Na het vertikuteren moet je je gazon harken of kan je er met de grasmachine eens over gaan.
- Reinig de vertikuteermachine.
- Na het vertikuteren, zal het gazon er wat sjofel bijliggen, maar het zal snel, met hernieuwde kracht teruggroeien. Na het vertikuteren worden meststoffen sneller opgenomen, waardoor zijn frisgroene kleur terugkeert en de gazonmat mooi dichtgroeit. Informeer u hiervoor, bij u meststoffenhandelaar.

Vertikuteren doe je het liefst ieder jaar, ongeacht als er mos in het gazon zichtbaar is.  Vertikuteren heeft namelijk niet alleen het doel om het mos uit een gazon te verwijderen.
Door het gras eenmaal per jaar te vertikuteren, voorkom je heel wat problemen.

Zelf uw gazon aanleggen?

Waldo geef antwoord
Ongeacht de te kiezen zaaiperiode  is het toch best vooraf eens naar het weerbericht te luisteren. Ideaal is, dat er regen volgt na het zaaien. Zaaien met een droogteperiode in het vooruitzicht is verloren werk en moeite.
In het voorjaar zaait men bij vochtig weer, vanaf half april tot eind mei. Vooral de nachttemperaturen, zijn van groot belang, deze mogen niet te koud zijn.
In het voorjaar heeft men meer groeikracht in de natuur, het gras zal vlugger groeien, maar ook het onkruid groeit vlugger, het gevaar bestaat erin, dat het onkruid vlugger groeit dan het gras en het op die manier het gras verstikt.
Ook kunnen de schrale en droge oostenwinden een nadeel zijn voor de kieming van de graszaden.
In de nazomer heeft men die problemen niet, (of minder) men zaait best bij vochtig weer, vanaf 15 augustus tot eind oktober.
Het soort graszaad zal afhangen van het gebruik van het gazon erna. Hoe fijner het graszaadmengsel, hoe duurder de kostprijs.
Gras groeit het best op een goede, vruchtbare grond.
Verwijder eerst het onkruid en/of de bestaande grasmat.
Het is aangeraden, dat men eerst de grond sproeit met een totale onkruidbestrijder.
Laat deze onkruidbestrijder een tiental dagen, volgens de verpakking inwerken.
Verwijder zoveel mogelijk stenen, boomwortels en niet verteerbaar materiaal.
Voor het zaaien moet de grond goed omgewoeld worden, u kan hiervoor een zware motortuin-bakfrees huren bij Walca-rent.
Om een goeie voedingsbodem te creeëren voor uw gras, verspreidt u nu, compost of een andere organische meststof over het terrein, u kan dit met de motortuin-bakfrees inwerken. Kom langs en er staat een bekwaam vakman voor u klaar met raad en advies.
Het best is de meststoffen een week voor het zaaien in te werken, wil men daarna geen kiemverbranding hebben en door de grond een week te laten rusten, zal deze zichzelf ook verdichten, zodat men later geen grondverzakkingen heeft.
Men kan het terrein mooi egaal maken met behulp van een tuinhark, tuinrol en/of motortuin-rotoreg. (tuinrol en motortuin-rotoreg ook te huur bij Walca-rent)
U kan de motortuin-rotoreg ook gebruiken om graszaad in te harken, daarna wordt het aangedrukt met de tuinrol.
Groener gras bij de buren? Nu niet meer, met deze tips van Walca-rent !
Walca-rent maakt uw job gemakkelijk !

Tips om snoeihout te hakselen met houthakselaar !

Waldo geef antwoord
Hebt u gesnoeid in uw tuin, dan kan u de takken versnipperen met een houtversnipperaar ( = houthakselaar). U hoeft dan niet onnodig veel naar het container park over en weer te rijden. De versnipperde takken kan u tussen struiken en planten aanbrengen, zodanig dat u voorkomt dat er onkruid groeit.
Walca-rent verhuurt 3 modellen houthakselaars :
verhuur hakselaar Elliet PROF III - voor takken tot 7cm
verhuur hakselaar Elliet PROF IV -voor takken tot 8cm
verhuur hakselaar Caravaggi Bio 190 - voor takken tot 9cm
Tip : Om gemakkelijk het snoeihout te kunnen versnipperen, is het belangrijk dat er niet veel bladgroen aan de takken staat. Is dit toch het geval, meng dan takken en groen voordat je deze in de houtversnipperaar werpt.
Tip : Laat het snoeihout niet liggen, maar probeer zo vlug mogelijk na het snoeien het hout te versnipperen, dit gaat dan veel vlotter.

 

Hoe je gazon vernieuwen in het voorjaar?

Waldo geef antwoord
Je gazon vernieuwen? Van verticuteren, tot maaien en frezen, lees meer,...

Na de winter hebben we allemaal wel eens last van een echte winterblues. Je voelt je maar slap, je ziet er maar bleekjes uit, je energiepeil bevindt zich ver onder nul, kortom : je hebt nood aan een flinke portie zon ! Net zoals jij kan ook je gazon te lijden hebben onder zo'n winterblues. Wanneer de lente in aantocht is ligt je teerbeminde gazonnetje er dan ook vaak wat schraal bij, op sommige plaatsen misschien zelfs overwoekerd door mos. Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en je grauwe gazon om te toveren tot een prachtig groene grasmat!

Geef je gazon de kans om te herstellen.

De eerste stap naar een grasmat waar iedereen jaloers op is, is starten met maaien.
Let wel dat je lang gras de eerste keer niet te kort maait, want dan heb je het risico dat je gazon geel wordt en verzwakt; iets waarvan onkruid zeker en vast misbruik zal maken. Na de eerste maaibeurt wacht je best eventjes af, zodat je gazon gaat groeien en eventueel van zichzelf er weer doorkomt. Gebeurt dat niet dan kan je uw gazon gaan bemesten. De beste periode om je gazon hiermee te verwennen is het voorjaar, en hoewel we het weer niet altijd kunnen voorspellen, liefst voor een regenbui. In ieder geval doe je dit niet op zonnige dagen.

Onkruidbestrijding in je gazon, doormiddel van verticuteren. (Huur hiervoor een verticuteermachine bij Walca-rent)
Wordt je gazon overwoekerd door mos, of is hij gewoon echt niet om aan te zien? Dan kan je verticuteren. Je kan een vertikuteerder (= vertikuteermachine of ontluchter) huren bij Walca-rent.
Met een verticuteermachine kan je namelijk de wortels van je gazon verluchten, door afgestorven gras eruit te halen. Maak je trouwens geen zorgen, vlak na het verticuteren zal je gazon er nog erger uitzien dan voordien, maar je zal snel verbetering merken. Je kan het vertikuteren ook in combinatie doen met het gebruik van speciale producten tegen mos.

Zorg ervoor dat je gazon nooit dorst heeft.
Net zoals  een door mos overmande gazon zal ook een droge gazon er niet zo stralend uitzien. Om ervoor te zorgen dat je gazon nooit dorst heeft kan je hem zowel in de lente als in de zomer besproeien. Dit gebeurt liefst een keer per week overvloedig en dus niet elke dag een beetje. Gebruik daarvoor wel regenwater ! Bovendien is regenwater compleet gratis, een echte win-win situatie dus.

Indien het echt te slecht gesteld is met je gazon, ...
Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je gazon te hard beschadigd is of er echt te slecht uitziet om nog te herstellen. In dit geval is het voorjaar ook een goede periode om een nieuw gazon te zaaien of om graszoden te leggen. Huur hiervoor bij Walca-rent een tuinfrees (= bakfrees)  en/of een rotoreg. (Volg het stappenplan : "Hoe een gazon aanleggen")
Daarna wacht je best tot het gazon zo'n 10 cm hoog is om hem de eerste keer te maaien, en dat doe je dus best niet te kort.

En dan is het tijd voor tuinfeestjes, voetbalwedstrijdjes en luie, zonnige zondagen ! 
 

Waarom een bouwdroger huren?

Waldo geef antwoord
Huur een bouwdroger om uw nieuwbouw of renovatie te drogen. Om vochtschade en dure werkonderbrekingen te voorkomen, is het aan te raden om een bouwdroger te huren. Door het inzetten van een bouwdroger drogen uw pleister- en chapewerken veel vlugger en kan je sneller parket of laminaat leggen, schilderen, vloeren, keuken plaatsen, kurk leggen, badkamerkasten of ander meubilair plaatsen !
Walca-rent verhuurt enkel professionele bouwdrogers, zo bekom je met een bouwdroger van  Walca-rent tot 70% ingekorte droogtijd ! 
De bouwdroger kan ook aan huis of op de werf geleverd worden aan een tarief van 40 euro/u
Vraag vrijblijvend advies op 050 /20 87 02
Walca-rent maakt uw job gemakkelijk !

Hoelang moet chape drogen? Huur een bouwdroger om de droogtijd korter te maken !

Waldo geef antwoord
De droogtijd van de chape, ook wel dekvloer genoemd, is zeer belangrijk als u een goed gelegde vloer wilt krijgen. Chape of dekvloer is de laag waar je vloerafwerking opkomt. Het is een mix van drie bestanddelen : zand, cement en water. De droogtijd van chape houdt in hoeveel tijd het cement nodig heeft om te hydrateren. Dat er dus geen water meer vrijkomt en het cement helemaal is verhard. De vuistregel is dat de chape 1 week moet drogen per centimeter dikte. Komt de totale dikte van de chape boven de 5 centimeter, dan wordt die ratio verhoogd naar 2 weken per centimeter.
Om tegels te leggen, hoef je niet te wachten tot al het water uit de chape weg is. Zolang je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Voor natuursteen moet je goed opletten dat de chape droog is, vermits opstijgend vocht door uitzweten de steen kan aantasten (uitkrateren) Ook voor parket en laminaat moet alles perfect droog zijn. Anders nemen ze vocht op en kunnen ze kromtrekken.
Hoe kan de droogtijd verminderd worden?
Het is mogelijk om de droogtijd naar beneden te halen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een bouwdroger.
Hoe werkt een bouwdroger van Walca-rent?
De circulatieventilator zuigt de vochtige ruimtelucht aan via het filtervenster, de verdamper en de daar achter liggende condensor. Op de koude verdamper wordt de warmte onttrokken aan de ruimtelucht en wordt deze tot onder het dauwpunt afgekoeld. De waterdamp die in de ruimtelucht is opgenomen, slaat als condens neer op de verdamperlamellen. En komt dan terecht in het reservoir. Het resevoir is voorzien van een systeem, waardoor de bouwdroger stopt wanneer het reservoir vol is. Dit heeft het voordeel dat u het drogingsproces goed kan opvolgen. Het is interessant om 's morgens en 's avonds het reservoir te controleren dan wordt een continue droging gegarandeerd. U kan ook werken met een afvoerslang, dit is gemakkelijk maar dan heeft u geen zicht op de hoeveelheid water die afgevoerd wordt. Met een bouwdroger van Walca-rent wordt het drogingsproces niet geforceerd te vergelijken met  wanneer een natuurlijke droge oostenwind door uw te drogen ruimte trekt. Vraag vrijblijvend advies, er staat steeds een vakman voor u klaar !
?Walca-rent maakt uw job gemakkelijk !
?Zie ook rubriek : klein materiaal : huur bouwdroger of huur bouwontvochitger

Hoe uw gazon onderhouden in het voorjaar?

Waldo geef antwoord
Het gazon ontwaakt. Na de barre wintermaanden volgt de lente en is het doogaans tijd om ons gazon eens goede onder handen te nemen. Bij een degelijke staat van het bestaand gazon wacht je best tot na de eerste maaibeurt om te starten met eventuele besmestingen of onkruidbestrijding. Het is normaal dat je gazon er wat povertjes bij ligt na een periode van vorst, er is dan ook geen reden tot paniek. Ben je van plan een nieuw gazon aan te leggen dan kan je alvast beginnen met het verwijderen van de bestaande graszode. Bij Walca-rent kan u terecht voor het huren van een graszodensnijder. U kan het oude gazon ook doodsproeien en frezen met een tuinfrees. Bij Walca-rent kan u een motortuin-bakfrees huren die geschikt is daarvoor. De combinatie van de lentezon en een malse lenteregen zorgt al snel voor een ware metamorfose bij de grasmat. Een goed onderhouden grasmat verandert van dof naar helder groen en de groei neemt toe naargelang de dagen en vooral de nachten warmer worden. Een gazon in goede staat hoef je niet overvloedig te bemesten al kan het nooit kwaad om je gazon in het voorjaar te verwennen met een kant- en klare bemesting. Je wacht het best op een aangekondigde regenbui zodat je net voor het regenen begint kan bemesten. Probeer het bemesten te beperken. Meer mest betekent meer groei, meer maaibeurten en meer afval. Een gazonverluchter of vertikuteerder is het ideale toestel om uw gras te verluchten. Door het gazon te beluchten breekt de bodem open en kan niet alleen het regenwater makkelijker weg, maar geraken de voedingstoffen en zuurstof makkelijk tot bij de wortel van het gras. Hierdoor bekom je niet alleen een mooie, stevige groene grasmat, maar krijgt mosgroei eveneens geen kans. Harde grond regelmatig vertikuteren met een vertikuteerder verbetert de afwatering. Indien je regelmatig gebruik maakt van een mulchmaaier is het in deze periode van het jaar zker aan te raden om het gazon eens goed te verluchten. Mulchen zorgt voor extra voeding en extra vocht voor het gazon maar er blijft ook viltlaag achter die best jaarlijks wordt weggehaald. Dit kan je door het gebruik van een verticuteermachine (Huur een verticuteermachine bij Walca-rent) Verticuteer in twee richtingen (lengte en breedte van het gazon, best diagonaal) en verticuteer al het dode materiaal uit het gazon. Ook mos krijgt door deze actie minder kans tot groeien en zal grotendeels worden verwijderd. Het gazon zal er enkele weken na het verticuteren dikker en gezonder uitzien.

Walca-rent maakt uw job gemakkelijk !
Volg ons op facebook, twitter en linkedIn

Hoe een bloemenweide aanleggen? Laat het zoemen met bloemen !

Waldo geef antwoord
Actie : gratis bloemenzaadjes enkel in het voorjaar.
Groot assortiment tuinmachines te huur ! Zoals tuinfrees,rotoreg, vertikuteerder, houtkliever, bosmaaier,enz...(zolang de voorraad strekt)
Info betreffende bloemenzaadjes "Meer bloemen voor bijen"
Bijen en hommels zijn belangrijke bestuivers in de natuur. Eén van de manieren om hen te helpen is te zorgen voor genoeg bloeiende planten in het landschap. Het tekort aan stuifmeel en nectar is in Vlaanderen één van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de bijen. De suikers aanwezig in de nectar geeft hen de kracht om te vliegen, terwijl de eiwitten in het stuifmeel noodzakelijk zijn voor hun voortplanting. Niet enkel de hoeveelheid bloemen telt, ook de bloemensoort is van belang. Welke soorten  en mengsels geschikt zijn voor bijen, wordt reeds lang onderzocht. Een aantal bloemenmengsels hebben zich reeds in de praktijk bewezen en willlen we u graag aanbieden via deze weg. Het bloemenmengsel bestaat uit éénjarige bloemen. Ze kiemen, groeien bloeien en sterven in één jaar tijd. Dit bloemenmengsel bevat : boekweit, voederwikke, venkel,  wilde korenbloem, gele ganzebloem, koriander, karwij, klaproos, inkarnaat klaver, nigella, groot kaasjeskruid en zonnebloem.
De aanbevolen zaaidichtheid van dit bloemenmengsel is 3.5g/m²
Werkwijze :
De inzaai gebeurt best tussen half april en half mei. Een belangrijk aandachtspunt is onkruiddruk. Daarom is het aangeraden te werken met een vals zaaibed. Van zodra de bodem geschikt is voor bewerking, maak je de grond zaaiklaar. (Eventueel kan u hiervoor een tuinfrees en / of een rotoreg huren) (Een gelijkmatige en goed verkruimelde vlakke toplaag op een vastere ondergrond) Laat de aanwezige onkuridzaden in het zaaibed gedurende 2 à 3 weken kiemen. Vernietig na deze periode de gekiemde onkruiden door één of meerdere oppervlakkige bewerkingen. Bewerk niet te diep, anders breng je verse onkruidzaden naar boven. Zaai daarna het bloemenmengsel in. Zaai gewoon bovenop de grond, zonder de zaden in te werken. Voor éénjarigen en lichtkiemers hoeven zaden niet ondergewerkt te worden. Wanneer na de inzaai niet onmiddelilijk regen wordt voorspeld, is bewateren van het zaaibed aangewezen.
En nu afwachten... Hopelijk wordt je "happy" van het resultaat, de bijen in ieder geval wel !

Hoe leg ik grasmatten?

Waldo geef antwoord
Nadat je de oude graszoden hebt verwijderd (dit kan je gemakkelijk doen met een graszodensnijder ; Er zijn 2 soorten graszodensnijders te huur bij Walca-rent een semi professionele graszodensnijder en een zware professionele graszodensnijder (= Billy Goat), kan je kiezen voor twee mogelijkheden. Het nieuw gazon kan worden ingezaaid of je maakt gebruik van kant en klare grasmatten. Beide mogelijkheden vragen min of meer eenzelfde voorbereiding, enkel het eindresultaat veschilt op korte termijn. Bij een degelijke bodemkwaliteit volstaat het om enkel de toplaag los te maken en een kleine dosis organische meststof in te werken. Is de kwaliteit van de bodem eerder pover dan dient de grond tot op een diepte van 30cm te worden gefreesd (daarvoor kan je een motortuinbakfrees huren bij Walca-rent) waarbij je een laag compost of een bodemverbeteraar inwerkt. Bij deze diepe bewerking is het noodzakelijk om het terrein enkele weken te laten rusten na het frezen zodoende dat de bewerkte grond terug naar het oude niveau kan zakken. Schoffel intussen zoveel mogelijk opkomend onkruid weg. Na het bewerken van de grond moet deze worden vrijgemaakt van steenpuin, wortels en eventuele schadelijke insecten. Engerlingen en emelten zijn een veel voorkomend probleem en kunnnen aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon. Deze larven voeden zich namelijk met de wortels van het gazon. Wanneer je de diertjes ziet opduiken bij het weghalen van de oude zode kan je een doeltreffend procut inwerken alvorens te gaan zaaien of alvorens nieuwe grasmatten  aan te leggen. Het product dient goed te worden ingewaterd alvorens verder te gaan met de werken. Een opvolging voor dit probleem is vereist gezien de buurman waarschijnlijk tegen hetzelfde probleem vecht.
Zaai je het nieuwe gazon of gebruik je grasmatten? Voor beide methoden dient het terrein mooi effen te liggen. Dit bekom je door met een kritisch oog verschillende keren zeer fijn te harken. Ofwel kan je hiervoor ook een motortuin-rotoreg huren bij Walca-rent. De omgeving bepaald in, welke mate je nieuw gazon een biljarttafel of eerder een glooiend terrein wordt.
In geval van gebruik van grasmatten :
Grasmatten zijn kant en klaar gekweekte zoden op een dunne kleilaag. Je hebt een instant en onkruidvrij resultaat. Het is een heus karwei om het gazon aan te leggen en de matten worden best de dag zelf verwerkt. Zorg voor de nodige hulp alvorens te starten. Goede kwaliteitsmatten worden vochtig geleverd en je stockeert ze het best in de schaduw om dit tijdens de werken zo te houden. Alvorens ze te plaatsen is het voldoende om de grond licht te bevochtigen. De matten worden zodanig uitgerold zodat de voegen verspringen. Verder is het noodzakelijk de matten goed te laten aansluiten zonder ze te laten overlappen. Het is belangrijk de gazonranden goed aan te vullen zodat deze niet uitdrogen. Voor het versnijden van de matten gebruik je beste een scherp breekmes. Na afloop dien je het nieuwe gazon stevig te bewateren. Nadien bewater je 2 à 3 maal per week naargelang de weersomstandigheden, de zode moet vochtig blijven. Dit doe je best door een glas (25cl) in het midden van het gazon te plaatsen waarna je de matten gelijkmatig besproeid tot het glas halfvol is. Na een week kan je het nieuwe gazon voorzichtig  maaien op een hoge stand nadat je hebt gecontroleerd of de zode reeds vastligt. Na drie tot vier weken kan je het gazon actief in gebruik nemen. De bewatering kan worden verminderd om het gras tot een diepere beworteling te dwingen, een eerste bemesting kan worden aangebracht.

Hoe zaai ik zonnebloemen? Actie bij de huur van een tuinmachine nu gratis zonnebloemzaadjes.

Waldo geef antwoord
Breng de Provence naar uw tuin!
Nu actie! Gratis zonnebloemzaadjes bij de huur van een tuinmachine. (Deze mengeling bevat naast de zonnebloemen met lage stengel ook nog Japanse Haver)
Je kunt zelf heel gemakkelijk zonnebloemen zaaien en dat zorgt voor veel zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, de zaden zijn ook een lekkernij voor jezelf of voor vogels. Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag "Internationale Zonnebloemdag". Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Al sinds de Romeinse tijd is dit een dag waarop planten en bloemen weer bloeien en het lentefeest wordt gevierd. Deze dag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot "Internationale Zonnebloemdag"
Het zadenmengsel bevat naast de zonnebloemzaadjes ook nog "Japanse Haver". Dit zorgt voor een mooi natuurlijk effect. Japanse haver ,Avena strigosa, in het Nederlands Evene genoemd en in de volksmond vooral gekend als Japanse haver, is een graangewas afkomstig uit het Middelands Zeegebied. Het gewas werd vanaf het Bronzen tijdperk in praktisch heel Europa verbouwd als graangewas en later vervangen door productievere haversoorten. Japanse haver is goed voor bodem en vogel. Natuurbeschermers zien voordelen in dit gewas. In Vlaanderen wordt al enkele jaren geëxperimenteerd met deze haversoort. Japanse haver wordt ingezaaid als wintervoedsel voor bepaalde vogels. Dit wintervoedsel is van cruciaal belang voor deze vogels, o.a. voor vink, groenling, ringmus, geelgors, rietgors, grauwe gors,... Tegenwoordig vinden vogels immers nog nauwelijks gemorst graan op de gedorste velden en ook graanstoppels verdwijnen na de oogst zeer snel van de velden door de bepaling in het Mestdecreet.
Zonnebloemen - Japanse haver zaaien :
Vanaf  april/mei kan je het mengsel ter plaatse in de tuin zaaien. Als je ze in mei zaait heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!
1. Vind een zonnig stukje aarde.
2. Grond omwoelen en onkruidvrij maken.
3. De zaden breedwerpig uitstrooien.
4. De zaden onderwerken met behulp van een hark ongeveer 1 à 2cm diep. (Dit geeft een mooi natuurlijk resultaat) en geef wat water.
5. Of u kan ook in rijen zaaien, op onderling 20cm van elkaar. (En dan eventueel uitdunnen)
6. Houd je zonnebloemen in de gaten en geef water indien nodig. Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Deze prachtige bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor passerende bijen en vlinders.
Geniet van een zomer vol zon en zonnebloemen!
 

Gazon vertIcuteren, hoe doe je dat?

Waldo geef antwoord
Hoe verticuteer je uw gazon?
Na een tijdje verandert de bovenste laag van je grasmat in een viltlaag. Deze bestaat uit plantaardig materiaal zoals resten gemaaid gras, of afgestorven gras, stengels, uitlopers, mos, onkruid, organisch afval ... Een jaarlijks terugkerend, verplicht nummertje is uw gazon verticuteren. Uw gazon vindt zo'n diepe kambeurt heerlijk, het verlost hem van mos en plantenresten die het ademen en drinken bemoeilijken.
Hoe gras verticuteren?
Het zijn de messen of tanden van de verticuteermachine die de viltlaag uit het gazon verwijderen. Vooral de juiste diepte is van belang. Zo voorkom je dat de wortels van je grasmat te veel beschadigd worden. Je verticuteert best op een 1/2 cm diepte. Gras verticuteren is een drastische ingreep, je gazon ziet er na afloop even verschrikkelijk uit, maar na de herstelperiode ziet uw gazon er stralend gezond uit. Op het juiste tijdstip verticuteren zorgt ervoor dat uw grastapijt mooi dicht groeit. Maart- april is een goede periode. Dan komt de grasgroei terug op gang. Gazon verticuteren kan eventueel ook in het najaar (september), maar niet te laat zodat er nog voldoende grasgroei is voor een goed herstel van de grasmat.

Privacy Verklaring

Waldo geef antwoord
Uw persoonsgegevens worden nooit doorgegeven aan derden en worden enkel gebruikt voor klantenbeheer.
Walca-rent (hieronder ook genoemd "wij", "ons" of "onze") verwerkt persoonsgegevens overeenkomstig deze Privacy Verklaring. Een overzicht van ons beleid op het vlak van gegevensverwerking vindt u hieronder :
Verwerkingsdoeleinden en gebruik persoonsgegevens
Walca-rent verzamelt en verwerkt de persoonsgegevens van klanten voor klanten- en orderbeheer. Walca-rent kan gebruik maken van uw persoonsgegevens voor :
- klantenadministratie
- Opmaken, opsturen en opvolgen van offerte aanvragen, opmaken en afsluiten van huurcontracten, bestellingen, reservaties, en leveringen.
- Opsturen van catalogi
- Leveren van support
- Facturatie (verzenden van facturen) en opvolgen van de solvabiliteit
- Aanmaak en beheer van klantenplatform om uw bestellling in goede banen te leiden
- Statistische doeleinden
- Profilering en het verzenden van marketing en gepersonaliseerde reclame
-Het uitvoeren van klantentevredenheidsonderzoeken, enquetes en andere marktonderzoeken
Privacybeleid en bescherming van uw privacy
Walca-rent hecht veel belang aan uw privacy en de bescherming ervan. Uw persoonsggevens worden nooit doorgegeven aan derden. Deze informatie wordt enkel gebruikt in het kader van ons klantenbeheer.
Enkel wanneer Walca-rent (of een groot deel van haar activa) zou worden overgenomen door een derde partij, kunnen uw persoonsgegevens overgedragen worden aan deze derde partij.
Beveiliging persoonsgegevens
Walca-rent verbindt er zich toe om redelijke, fysieke, technologische en organisatorische voorzorgsmaatregelen te nemen met het oog op het voorkomen van ongeoorloofde toegang tot uw persoonsgegevens, alsook verlies, misbruik of wijziging van uw persoonsgegevens.
Klanten-, bedrijfs- en persoonsgegevens worden beveiligd en bewaard in de cloud (met datacenters binnen de EU) door o.a. softwarebedrijf Wolters Kluwer en Digicreate
Bewaarperiode en opslag persoonsgegevens
De persoonsgegevens verwerkt voor klantenbeheer zullen worden bewaard gedurende de termijn die noodzkelijk is om aan de wettelijke vereisten te voldoen (onder andere op het gebied van boekhouding) en gedurende de periode die noodzakelijk is voor het vervullen van de doeleinden, zoals beschreven in deze Privacy Verklaring onder "Verwerkingsdoeleinden en gebruik persoonsgegevens"
Direct marketing
De klant heeft het recht zich kosteloos te verzetten tegen elke verwerking van zijn persoonsgegevens met het oog op direct marketing. Indien u niet wil dat wij uw gegevens verwerken met het oog op direct marketing (opsturen nieuwsbrief of catalogus), volstaat het ons dit mee te delen via info@walca-rent.be. Via dit adres kunt u ook altijd vragen welke gegevens wij over u verwerken en ze verbeteren of laten wissen of ze vragen over te dragen.
Indien u geen e-mail nieuwsbrieven meer wilt ontvangen kunt u zich op elk moment uitschrijven door te klikken op de knop "uitschrijven" Deze knop is voorzien in elke e-mail nieuwsbrief van Walca-rent.
Update Privacy Verklaring
Walca-rent is gerechtigd om deze Privacy Verklaring te updaten door een nieuwe versie te plaatsen op zijn website. U kan deze altijd raadplegen om zeker te zijn dat u kennis hebt van enventuele wijzigingen.
Vragen
Indien u vragen heeft over onze Privacy Verklaring of over de wijze waarop Walca-rent uw persoonsgegevens verzamelt, gebruikt of verwerkt, gelieve ons te contacteren:
via e-mail : info@walca-rent.be
via post : Walca-rent bvba, Groenestraat 151, 8210 Zedelgem
Als u het niet eens bent met de manier waarop wij uw gegevens verwerken, kunt u zich ook wenden tot de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Privacy Commissie, Drukpersstraat 35 te 1000 Brussel).

Kan een minigraver door een deur?

Waldo geef antwoord
Ja, u kan een minigraver huren van 1 ton. Deze minigraver is 75cm breed. Deze minigraver kan door een standaard deur van 90cm breed. Deze minigraver is voorzien van uitschuifbare rupsen. De hoogte is normaal geen probleem. 

U kan ook een minigraver huren van 1.8 ton, de breedte hiervan is 1m. Deze minigraver kan normaal gezien door uw tuinpoortje of tuinhek. (Gelieve voor alle zekerheid de breedte van uw hek of poortje op te meten voor de reservatie.)
Deze minigraver is voorzien van uitschuifbare rupsen.

Indien u beperkt bent in de hoogte kan u ook een minigraver huren zonder cabine. 

Eén telefoontje 050/20 87 02 en de minigraver staat voor u klaar!

Walca-rent maakt uw job gemakkelijk!

Wat kost een minigraver huren?

Waldo geef antwoord
De huurprijs van onze minigravers kan u terug vinden op onze website onder de rubriek "Groot materiaal" - Categorie "mini-graafmachines"

PS. Zoals u kan vastellen op de website kan u de minigraver (tot 3.5 ton) ook huren per uur, wel met een minimum prijs/dag. (Levering 's morgens en ophaling 's avonds)
Hiervoor kan u 5 u werken (= draaiuren op de urenteller.) Beneden de 5u op de urenteller wordt de minimum prijs aangerekend, erboven komt de prijs/u erbij.
We hebben ook weekprijzen (zie website) 
Indien u wil voor een maand een minigraver huren kan u vrijblijvend een prijsofferte aanvragen per telefoon op het nummer 050/20 87 02 of per mail : info@walca-rent.be

Graag tot uw dienst!
Walca-rent maakt uw job gemakkelijk!

Hoe een vloer of terras uitbreken? - Huur : breekhamer - drilboor - minigraver - dumper

Waldo geef antwoord
Hoe je het best een vloer uitbreekt hangt af van het type vloer.
Een oude tegelvloer die op zand of zavel ligt, is gemakkelijk uit te breken met een elektrische breekhamer.
Onze breekhamers zijn in verschillende zwaartes te verkrijgen.
De keuze voor een breekhamer hangt af van de ondergrond en de grootte van de oppervlakte.
U kan voor het zwaardere breekwerk ook een minigraver huren met breekhamer.
Er zijn verschillende minigravers met verschillende types breekhamer te verkrijgen.
Bijvoorbeeld voor het uibreken van een terras is het aangeraden om een minigraver met breekhamer te huren.
Er zijn minigravers te huur die door een deur of smal hekje kunnen.
Breek de vloer in kleine stukken uit, zodat je ze gemakkelijk kan wegvoeren.
Dumpers en minidumpers die door een deur kunnen te huur.
Vraag vrijblijvend inlichtingen 050/20 87 02

Hoe zit het met renovatieverplichting in Vlaanderen?

Waldo geef antwoord
In België neemt de renovatieverplichting in omvang toe. 
In Vlaanderen is de energierenovatie al van kracht.
In Vlaanderen zijn kopers van panden met een lage energieprestatie (EPB) sinds januari 2023
 verplicht om binnen de 5 jaar een D-niveau te behalen. Die vereiste zal in de loop van de jaren alleen maar strenger worden.
Wilt u renoveren?
Wij verhuren allerhande machines voor de bouw en renovatie zoals breekhamers, boormachines (droogboor, met statief, met stofafzuiging, watervat,...), parketschuurmachines, wandschuurmachines, vloerzaagmachines, doorslijpmachines, dallenknipper, watertafelzaagmachines, minigravers, minidumpers, knikladers, ....

Walca-rent maakt uw job gemakkelijk!